Bæredygtig fragt af dagligvarer til Grønland?

I Brugseni er vi drevet af at give vores kunder og medlemmer de bedste muligheder for indkøb af gode og friske dagligvarer i alle vores butikker til rimelige og konkurrencedygtige priser. Det er en stor del af vores eksistensgrundlag, og vi gør alt for at løse denne opgave på bedste vis… hver dag, hele året rundt. Vi befinder os i 8 byer fra Nanortalik i syd til Ilulissat i nord, og i vores butikker er håndtering og salg af fødevarer langt den største del af vores omsætning. Vi er som detailvirksomhed dybt afhængige af de fragtmuligheder, der stilles til rådighed af offentligt ejede virksomheder. Vi har behov for at de vigtige og ofte datofølsomme dagligvarer når frem hurtigst muligt til vores butikker, men på rimelige vilkår der tager højde for de særlige udfordringer, vi i detailhandlen kæmper med.

I Brugseni er vi altid interesseret i at løse de fragtmæssige og logistiske udfordringer på den mest optimale måde. Og uanset hvor gode muligheder der bliver omkring luftfragt i fremtiden til de nye lufthavne, vil skibsfragt altid være hele rygraden i vores infrastruktur til forsyning af vigtige dagligvarer til alle områder af Grønland.

Samtidig med at vi har behov for at få fragtet gode og friske forsyninger rundt til vores butikker på effektiv vis, ønsker vi også at gøre det på en mere bæredygtig og ansvarlig måde. Men når vi løbende oplever store forsinkelser, omfattende fejlhåndteringer, manglende vilje til at lytte til vores ønsker, og samtidig oplever at der arbejdes på en endnu mere kompleks atlantrute med flere destinationer i fremtiden, oplever vi konstant store udfordringer med at få datofølsomme varer frem rettidigt.

Vi har brug for pålidelig skibsfragt, der prioriterer datofølsomme varer

Det var derfor med stor optimisme, at vi modtog Royal Arctic Lines (RAL) henvendelse den 21. juli 2023 om at give feedback i relation til besejlingsændringer i den kommende atlantsejlplan. I henvendelsen fra RAL havde vi mulighed for at give udtryk for vores holdninger til udvalgte emner, som senere skulle tages op til præsentation og drøftelse på et webinar.

Vi har gjort det meget klart i denne undersøgelse og i tidligere henvendelser til RAL, at Brugseni primært er interesseret i følgende:

Vi har behov for at få vores gods, og særligt dagligvarer, leveret hurtigst muligt fra Århus til Nuuk og videre frem til de øvrige byer

Vi har brug for, at skibene ankommer til tiden ifølge sejlplanen, da vi er dybt afhængige af leverancerne i hele vores værdikæde

Vi har brug for, at RAL håndterer vores køle- og frostcontainere korrekt, så der ikke opstår fejl med unødigt madspild og tabt omsætning til følge

Vi har brug for at sejlplanen tager højde for vores kunder og medlemmers typiske indkøbsmønstre, hvor fredag og lørdag altid vil være de vigtigste dage på ugen med salgsklare butikker – af den grund er onsdag eller torsdag en langt bedre ankomstdag i Nuuk end fredag

Ikke realistisk?

Vi er helt konkrete med vores ønsker, men hvad er det for en virkelighed vi oplever i vores kommunikation med RAL, og de udfordringer vi ser?

Indtil nu har vi smidt varer ud for over 1,3 millioner kroner i indkøbspriser i de første 8 måneder af 2023, som udelukkende skyldes forsinkelser eller RALs forkerte håndtering af containere. Det drejer sig ofte om kølevarer, der skal kasseres på grund af for sen levering eller fejlhåndtering af køle- og frysecontainere. Det store madspild, den tabte omsætning, det store arbejde for vores medarbejdere med at sortere varerne, de mange kunder der ikke forstår hvorfor der ikke er friske forsyninger i butikkerne… alt sammen er det en ekstraregning, en masse uindfriede forventninger og et massivt madspild!

Vi oplevede tydeligvis konsekvensen, da Tukuma Arctica var forsinket. Alle butikker manglede varer i stort omfang blot på grund af et enkelt skibs forsinkelse, og når skibet er ankommet, begynder en ny proces med udsmidning af varer, der er gået på dato, frustrationer blandt medarbejderne med ekstra arbejde og deraf tabt omsætning.

Vi havde håbet på, at RAL ville lytte til vores ønsker, som de har bedt om at modtage, men i stedet for at løse vores udfordringer, er vores forslag om ny ankomstdag til onsdag eller torsdag i Nuuk blevet affejet med ”Ikke realistisk”. Vi har ikke fået nogen begrundelse for hvorfor, der ikke kan laves en ny atlantrute, der tager højde for hurtigst muligt at få varer fra Danmark til Grønland, når det nu er det der giver mening for de største kunder, særligt blandt aktørerne i detailhandlen. Ankomstdag i Nuuk på en onsdag eller torsdag ville endda være en fordel for RAL, da det ville kræve at der ikke skulle udleveres varer i weekenden med udvidede åbningstider efter forsinket skibsankomst.

Bæredygtig udvikling til gavn for forbrugeren?

RAL ønsker tydeligvis en bæredygtig udvikling af atlantruten og besejlingen til og fra Grønland. Det bakker Brugseni naturligvis helt og fuldt op om, og hvis CO2-udledningen kan reduceres, er det en vigtig mission.

Men er det en bæredygtig udvikling, når så mange dagligvarer konstant skal kasseres på grund af lange leveringstider og fejlhåndteringer? Er det en bæredygtig udvikling af de detailvirksomheder og andre aktører i Grønland, der har behov for hurtig levering af fødevarer?

Og er det en bæredygtig udvikling for forbrugerne i Grønland? De datofølsomme kølevarer er ofte de varer, som kan have positiv effekt for folkesundheden, såsom frisk frugt og grønt, slagtervarer, mejeriprodukter, mv. Og jo kortere holdbarhed disse varer har, når de skal sælges, jo oftere skal de købes af forbrugerne. Det fører til en negativ spiral, særligt for de mest sårbare i samfundet, da de kan være nødsaget til helt at fravælge de sunde produkter. Samtidig stiger detailhandlens omkostninger til at håndtere disse varer, hvilket afspejles i priserne. Det er da på ingen måde en bæredygtig udvikling!

Vi skal naturligvis gøre det nemmere at handle med Grønland, men det må ikke være på bekostning af leverancerne til Grønland. Det er nødvendigt at RAL lytter til kunderne, og de behov detailhandlen kommer med, samtidig med at virksomheden arbejder med egne bæredygtige målsætninger.

Aqqusinersuaq 4, 2 th. P.O.Box 1092 3900 Nuuk
Attaveqarfigitigut/Kontakt os
CVR 15787406

Kalaallit Nunaanni Brugseni pisianik utertitsisinnaasarpoq, imaluunniit aningaasartai utertissinnaasarpai pisinermiit ullut 14-it qaangiutsinnagit pisinermut uppernarsaat utertitsiniarnermi ilanngullugu takutinneqartillugu. Pisiaq ammarneqarsimassanngilaq.
Nioqqutissat nerisassat ilaanngillat.

Kalaallit Nunaanni Brugseni bytter gerne eller giver pengene retur inden for 14 dage fra købstidspunktet mod fremvisning af bon.
Varen skal være i ubrudt original emballage. Gælder ikke fødevarer.

© Copyright 2023 · Kalaallit Nunaanni Brugseni 
Cookies og privatlivspolitik Whistleblowerordning

Følg Brugseni