Tidligere
Næste

Vores historie

KNB blev grundlagt som Kalaallit Nunaanni Brugseni 1. januar 1991, da brugserne i Nanortalik, Qaqortoq, Paamiut, Nuuk, Maniitsoq og Sisimiut gik sammen om at blive én stor brugsforening. Før 1991 var der selvstændige brugsforeninger med butikker i følgende byer: Nanortalik, Qaqortoq, Paamiut, Nuuk, Maniitsoq, Sisimiut, Aasiaat og Ilulissat. Disse blev alle startet på lokalbefolkningens eget initiativ.

I april 1963 blev den første brugsforening, Brugsen Nanortalik, grundlagt. Forberedelserne startede allerede i 1961. I 1964 åbnedes den i KGH lejede lokaler som brugsbutik. I 1966 åbnede brugsen Nanortalik sin egen butik i egne lokaler.
Den første formand var lærer Efraim Lyberth og den første uddeler blev Adam Nielsen.

Brugsen Maniitsoq blev stiftet i april 1963 efter 2 års forudgående forberedelse.
I 1964 åbnede den i FDB lejede lokaler. Efter et par år købte foreningen butiksbygningen fra FDB, ved hjælp af egen kapital og erhvervsstøttelån. Den første formand blev Marie Heilmann.

Brugsen Nuuk blev stiftet som forening i 1966. I 1969 lejede Brugsen sig ind i KGHs daværende levnedsmiddelsbutik. Senere fik Brugsen Nuuk sin egen butik. Da kommunen begyndte bebyggelsen af bydelen Nuussuaq, byggede og åbnede Brugsen også en butik der. Den første formand var Jørgen Chemnitz.

Brugsen Qaqortoq startede som forening i 1967 og byggede egen butik, som blev åbnet i juni 1970. Dengang var butiksbygningen den største af sin art i Grønland. Butikken kørte med underskud i de 2 første år, men fra det 3. år gav den stigende omsætning et stort overskud. Den første formand var Akaaraq Samuel Olsen.

Brugsen Sisimiut startede ligeledes som forening i oktober 1967 og købte med lånte penge en møbelbutik, hvor den åbnede som fødevarebutik i 1970.
Siden da blev bygningen udvidet. Endvidere byggede Brugsen en nærbutik i Qiviarfik. Den første formand var Peter J. Mathiassen.

Brugsen Aasiaat startede som forening i maj 1967. I 1971 åbnede foreningen sin egen butik.

Foreningens første formand var Ole Bådsgård Pedersen.

Brugsen Paamiut blev startet som forening i oktober 1967. KGHs butik blev lejet og åbnet februar 1973. Lejen blev dog kortvarig, da foreningens egen butik blev åbnet i august 1973. Foreningens første formand var Jonathan Boassen.

Brugsen Ilulissat blev startet som forening i 1974 og nogle år senere byggede og åbnede den sin egen butik, som dog måtte lukke kort tid efter.

Der var flere byer og bygder, der havde foreninger uden egen butik, disse var: Narsaq, Qeqertarsuaq, Qasigiannguit og Arsuk.

Brugsen Narsaq var startet som forening allerede i 1967, men af forskellige årsager genstartedes foreningen i 1997 efter grundlæggelsen af KNB, som åbnede en butik i 1998.

Brugsforeningsbevægelsen bredte sig hurtigt til andre grene af erhvervslivet.

Især i bygderne startede der produktionsforeninger og elværksforeninger på andelsbasis. Disse sluttede sig sammen under KAPIKAT i 1972 (Sammenslutningen af Andelsforeninger i Grønland).

Senere blev denne til paraplyorganisation for Kalaallit Nunaanni Brugseni (De Grønlandske Brugser) og NIPIKAT (Sammenslutningen af Produktionsforeninger).

De politiske forhold på daværende tidspunkt resulterede i nedlæggelsen af disse, dog formåede Kalaallit Nunaani Brugseni at holde sig kørende.

Den økonomiske situation i slutningen af 1980-erne medførte store økonomiske vanskeligheder for nogle af brugserne. Brugserne i Aasiaat og Ilulissat blev lukket.

Man måtte ligeledes lukke nærbutikkerne i Sisimiut og Maniitsoq. Brugsen i Nuussuaq (Nuuk) blev solgt til KNI i samme periode. Dette resulterede endvidere i, at brugserne sluttede sig sammen til én stor forening, Kalaallit Nunaanni Brugseni.

KNBs formål er at drive detailhandel, for her igennem at skaffe medlemmerne de bedst mulige varer til de lavest mulige priser. Ligeledes at optage andre opgaver af økonomisk og almennyttig art til gavn for forbrugerne.

Kalaallit Nunaanni Brugseni ejes 100% af det grønlandske folk. Bestyrelsen har det højeste ansvar og står som den overordnede ledelse af KNB. De lokale Brugsenier har lokalråd, som tager sig af de lokale Brugseis drift.

Aqqusinersuaq 4, 2 th. P.O.Box 1092 3900 Nuuk
Attaveqarfigitigut/Kontakt os
CVR 15787406

Kalaallit Nunaanni Brugseni pisianik utertitsisinnaasarpoq, imaluunniit aningaasartai utertissinnaasarpai pisinermiit ullut 14-it qaangiutsinnagit pisinermut uppernarsaat utertitsiniarnermi ilanngullugu takutinneqartillugu. Pisiaq ammarneqarsimassanngilaq.
Nioqqutissat nerisassat ilaanngillat.

Kalaallit Nunaanni Brugseni bytter gerne eller giver pengene retur inden for 14 dage fra købstidspunktet mod fremvisning af bon.
Varen skal være i ubrudt original emballage. Gælder ikke fødevarer.

© Copyright 2023 · Kalaallit Nunaanni Brugseni 
Cookies og privatlivspolitik Whistleblowerordning

Følg Brugseni