Liberalisering af emballagebekendtgørelsen

På efterårssamlingen 2022 besluttede Inatsisartut at pålægge Naalakkersuisut at fastsætte nye regler for emballage til øl og kulsyreholdige læskedrikke. Reglerne skal være på plads senest den 1. januar 2024.

Formålet med de nye regler er at bringe det faktiske monopol til ophør, som Nuuk Imeq A/S har haft, ved at tillade salg af øl og kulsyreholdige læskedrikke på dåse, plast- og glasflaske overalt i landet, uanset facon og størrelse, forudsat at disse indgår i et returpantsystem, som er godkendt af Naalakkersuisut.

Bekendtgørelsen er i høring frem til den 28. august 2023.

Flere udfordringer end muligheder

Vi hilser forslaget velkomment, idet vi naturligvis ønsker at tilbyde vores kunder et større udvalg af øl og kulsyreholdige læskedrikke.

Men den helt store udfordring lige nu – her blot 4 måneder før liberaliseringen træder i kraft – at blandt andet detailhandlen stort set ikke har nogen regler og rammer at forholde sig til endnu.

Tilbage i december 2022 inviterede ESANI A/S flere detailkæder til at deltage i en arbejdsgruppe for at få belyst udfordringerne i forbindelse med liberaliseringen af emballagebekendtgørelsen. Vi har i detailhandlen aktivt deltaget i denne arbejdsgruppe og har også haft drøftelser i andre fora vedrørende ændringerne.

Flere spørgsmål end svar

Den tilgang ESANI A/S har haft til arbejdet i den forløbne periode har været god og konstruktiv, men på grund af manglende politiske beslutninger, står vi i dag – her blot 4 måneder før ikrafttræden – med væsentlige flere spørgsmål end svar.

Når vi importerer øl og kulsyreholdige læskedrikke, er følgende spørgsmål stadig åbne:

  • Hvilken pant skal vores leverandører påføre, når de sender øl og kulsyreholdige læskedrikke til Grønland?
  • Hvem skal opkræve panten? Er det Skattestyrelsen? Og er deres systemer sat op til det?
  • Vores leverandører skal tilpasse deres systemer til en eventuel anderledes pant til Grønland – hvor kort frist får de til det?

Når vi skal behandle den modtagne emballage, er følgende spørgsmål stadig åbne:

  • Hvor skal vi sende emballagen hen?
  • Hvordan bliver panten videreafregnet?
  • Hvordan skal vi tilpasse flaskeautomater i 16 butikker til en masse ny emballage?

Når vi overvejer vores investeringsplaner for fremtiden, er følgende spørgsmål stadig åbne:

  • Hvad skal ændres/tilkøbes til flaskeautomater for at kunne modtage og behandle en masse ny emballage?
  • Hvem skal betale de store investeringer? Er det udelukkende detailleddet og dermed i form af højere forbrugerpriser?
  • Kan leverandøren i Danmark overhovedet nå at levere og montere ekstra udstyr til flaskeautomater til en lang række supermarkeder spredt over hele Grønland?

Et andet uafklaret spørgsmål er præcis hvad der er omfattet af den nye emballagebekendtgørelse. Skal energidrikke for eksempel med i en ny returpantordning? Denne del af emballagen udgør meget store mængder i dag.

En markant stigning i emballageafgifter venter

Emballageafgiften ved indførsel af drikkevarer over 0,25 liter udgør i dag 3,50 kr. Den afregnes kun på importerede varer, og altså ikke øl og sodavand fra Nuuk Imeq A/S.

Hvis de grønlandske forbrugere indtager den samme mængde øl og sodavand i 2024, som de gjorde i 2022, vil det betyde en ny afgift på ca. 125 mio. kroner – penge som tages ud af forbrugernes lommer uden varsel i form af højere priser på de importerede produkter. Fra politisk side er der ingen vilje til at tage stilling til denne nye afgift, udover at den blot skal fortsætte.

I sidste ende er der kun forbrugeren til at betale for de mange nye produkter, både i form af dækning til detailhandlens store investeringer og en ny afgift på ca. 125 mio. kroner. Det svarer til minimum 2.200 kr. for hvert enkelt menneske i Grønland!

Vigtigt med beslutninger NU!

Vi vil appellere til de grønlandske politikere om at få taget beslutningerne NU!

Alternativt står vi den 1. januar 2024 uden at være klar til noget som helst, der har med den nye emballagebekendtgørelse af gøre – til stor gene for både vores leverandører, medarbejdere og kunder.

Aqqusinersuaq 4, 2 th. P.O.Box 1092 3900 Nuuk
Attaveqarfigitigut/Kontakt os
CVR 15787406

Kalaallit Nunaanni Brugseni pisianik utertitsisinnaasarpoq, imaluunniit aningaasartai utertissinnaasarpai pisinermiit ullut 14-it qaangiutsinnagit pisinermut uppernarsaat utertitsiniarnermi ilanngullugu takutinneqartillugu. Pisiaq ammarneqarsimassanngilaq.
Nioqqutissat nerisassat ilaanngillat.

Kalaallit Nunaanni Brugseni bytter gerne eller giver pengene retur inden for 14 dage fra købstidspunktet mod fremvisning af bon.
Varen skal være i ubrudt original emballage. Gælder ikke fødevarer.

© Copyright 2023 · Kalaallit Nunaanni Brugseni 
Cookies og privatlivspolitik Whistleblowerordning

Følg Brugseni