Et år med både vækst og tilbagegang

Året 2022 har på mange måder været et år med blandede følelser for Kalaallit Nunaanni Brugseni. Den grønlandske detailkæde kom ud med et negativt resultat på DKK -3,308 mio., hvilket var en uventet tilbagegang i forhold til året før. Dog har detailkæden oplevet en flot stigning i omsætningen med 7% vækst i forhold til året før og med en ny omsætningsrekord på DKK 1,036 mia.

De primære årsager til resultatet er følgende:

  • Den usikre situation på verdensmarkedet har gennem året medført forhøjede priser på fragt og varer, og Brugseni har ikke til fulde ladet prisstigningerne slå igennem over for kunderne.
  • Foruden disse ustabile forhold har implementeringen af grundlæggende IT- og ERP-systemer i samarbejde med Coop været en årsag til forøgede omkostninger og udfordringer i værdikæden.
  • Den flotte stigning i omsætningen på 7% er indfriet på baggrund af ny butik i Nuuk samt flot vækst i flere andre butikker og byer.

– Jeg er meget stolt af den flotte vækst vi har oplevet i 2022, som på flere måder har været et vanskeligt år. Ustabiliteten på verdensmarkedet med krigen i Ukraine, den stigende inflation og de hastigt stigende priser på en lang række varer har været en stor udfordring at håndtere, og vi har valgt ikke at forhøje prisen over for vores kunder hver gang, vi har oplevet at vores leverandører har hævet deres udbudspriser over for os. Samtidig er vi lige midt i en omfattende transition mellem ældre og nye IT-systemer, som først kommer til at give værdi, når de er kørt rigtigt ind i vores arbejdsgange og rutiner, fortæller direktør Susanne Christensen.

– Men jeg er stolt over vores flotte vækst på hele 7%, der viser at vi har foretaget de helt rigtige investeringer i både en ny butik i Nuukullak-området i Nuuk, personaleboliger samt andre investeringer til gavn for kunder og medarbejdere, tilføjer direktør Susanne Christensen.

Brugseni anerkendes af både kunder og medarbejdere

Selvom årets resultat for Brugseni ikke har været tilfredsstillende, er der andre områder ud over den flotte vækst på toplinjen, der er værd at fremhæve.

Nr. 1 i imageanalysen for tredje gang

I januar og februar 2023 gennemførte IFO deres imageanalyse af de største virksomheder og brands i Grønland. Analysen gennemføres telefonisk ud fra et repræsentativt udsnit af den grønlandske befolkning, og den har været gennemført fast hvert andet år siden 2010. Igen i år blev Brugseni nr. 1 i undersøgelsen, hvilket også var tilfældet de to forrige gange, undersøgelsen er blevet gennemført.

– Vi er stolte over, at vi igen i år kom ud som nr. 1 i imageanalysen. Det viser at vores kunder har taget godt imod den digitalisering vi er i fuld gang med, hvor vi udfaser de trykte aviser til fordel for flere digitale og mere bæredygtige løsninger. Imageanalysen viser også at vores medlemmer er glade

for Brugseni app’en og de medlemsfordele vi skaber gennem Divi Plussi, siger direktør Susanne Christensen.

Certificeret som en god arbejdsplads for fjerde gang

Brugseni er endnu en gang blevet certificeret som Great Place to Work for 2023. I februar gennemførte detailkæden endnu en undersøgelse på baggrund af Great Place to Works anerkendte standarder, der anvendes i bredt omfang blandt virksomheder i hele verden. Undersøgelsen tager udgangspunkt i de fem kerneværdier retfærdighed, respekt, troværdighed, stolthed og fællesskab, og på baggrund af en række spørgsmål vurderes disse set ud fra den generelle medarbejderstab inden for alle de områder, Brugseni opererer i.

– Det er nu fjerde gang, at Brugseni er blevet certificeret som Great Place to Work, og det er tydeligt at de strategiske projekter vi har sat i gang, har båret frugt i forhold til medarbejdertilfredsheden. Selvom der er meget vi kan være stolte af, viser undersøgelsen også klart hvilke områder, vi skal arbejdere dybere med, hvor kompetenceudvikling er et centralt punkt. Vi vil gerne udbygge fællesskabet blandt vores ansatte og tage ansvar for den enkelte efter de muligheder vi kan stille til rådighed, fortæller direktør Susanne Christensen.

Placering blandt de 25 bedste arbejdspladser

Den 27. april 2023 blev de bedste arbejdspladser i Danmark og Grønland kåret, og her ligger Brugseni placeret som nr. 21 på listen over de 25 bedste arbejdspladser i kategorien mellemstore virksomheder. Det er første gang at en grønlandsk virksomhed er med blandt de bedste virksomheder, som er certificeret Great Place to Work.

Forventninger til 2023

– Vi har fået en rigtig god start på 2023 og arbejder målrettet med de udfordringer, som 2022 har budt på. Vi har nye spændende investeringer på vej, som både giver nye forretningsmuligheder og skaber flere arbejdspladser i Grønland. I løbet af 2023 er det også forventningen, at vi ved hjælp af nye, moderne digitale løsninger, kan sikre fremdriften og mulighederne for vækst i fremtiden, fortæller direktør Susanne Christensen.

– Samtidig ønsker jeg at sige tak til alle vores loyale kunder, som hver dag handler i en af vores butikker. Og vores dygtige medarbejdere har igen udført en fantastisk indsats i en tid med massive forandringer. Uden alles fleksibilitet, tålmodighed og arbejdsomhed ville det være umuligt at nå frem til de resultater, vi har opnået, afslutter direktør Susanne Christensen.

Brugseni har ambitiøse planer om udvidelse og modernisering af butikker flere steder, og der vil senere blive berettet mere om disse tiltag.

Yderligere oplysninger

Aqqusinersuaq 4, 2 th. P.O.Box 1092 3900 Nuuk
Attaveqarfigitigut/Kontakt os
CVR 15787406

Kalaallit Nunaanni Brugseni pisianik utertitsisinnaasarpoq, imaluunniit aningaasartai utertissinnaasarpai pisinermiit ullut 14-it qaangiutsinnagit pisinermut uppernarsaat utertitsiniarnermi ilanngullugu takutinneqartillugu. Pisiaq ammarneqarsimassanngilaq.
Nioqqutissat nerisassat ilaanngillat.

Kalaallit Nunaanni Brugseni bytter gerne eller giver pengene retur inden for 14 dage fra købstidspunktet mod fremvisning af bon.
Varen skal være i ubrudt original emballage. Gælder ikke fødevarer.

© Copyright 2023 · Kalaallit Nunaanni Brugseni 
Cookies og privatlivspolitik Whistleblowerordning

Følg Brugseni